Leesvoer

5 misvattingen over webdevelopers en hun vak

Een verwarde blik. Een opgetrokken wenkbrauw. Gezichtsuitdrukkingen die je misschien bekend voorkomen als je antwoord geeft op de vraag wat je voor de kost doet. Althans, als je een beroep uitoefent waarvan de functieomschrijving wat ingewikkeld klinkt. Het is ook niet altijd makkelijk om je dagelijkse werkzaamheden even kort uit te leggen. Na een mislukte poging besluit je het vaak maar op een hoop te gooien door bijvoorbeeld te zeggen dat je “in de bouw werkt”.

Nu de wederpartij een idee heeft waar je het over hebt, zie je ze denken. Ze krijgen al snel een bepaald beeld over jou en je werkzaamheden. Een beeld wat niet per definitie klopt. Zo draag je dus ineens altijd een overall. Alles in je huis heb je kennelijk zelf in elkaar gezet. Je schuur is gigantisch en is gevuld met meer gereedschap dan de gemiddelde bouwmarkt.

Hoewel er in sommige opvattingen wel een kern van waarheid zit, zijn de meesten enorm opgeblazen en overdreven. Dit zijn de misvattingen die over veel beroepen zijn ontstaan. Ook wij als webdevelopers maken dit regelmatig mee en we ontkrachten er dus graag een aantal!

Webdevelopers kunnen je computer altijd fixen. Wat het probleem ook mag zijn.

“Hé, jij doet toch iets met computers? Mijn laptop geeft een blauw scherm en start niet meer op. Soms komt er ook een beetje rook vanaf en ik heb hem wel eens een keertje in de sloot laten vallen. Wil jij hem even repareren?” Hoe vaak we dit soort teksten wel niet voorbij horen komen op verjaardagen..

Op zich is het niet gek om aan te nemen dat developers goed met computers overweg kunnen. De computer is het gereedschap dat we gebruiken om ons werk te kunnen doen. Daarbij komt ook nog eens dat de meeste developers onder de categorie ‘computerfreak’ vallen. Wij hebben persoonlijk nog geen developer kunnen vinden die niet gepassioneerd is over tech en het internet. Toch betekent dit niet dat wij ook daadwerkelijk alles kunnen met betrekking tot computers.

De meeste webdevelopers zijn geen computertechnici die wekelijks een computer uit elkaar schroeven. Natuurlijk is er vaak wel een bepaalde basiskennis aanwezig en er zijn vast genoeg developers die dit er hobbymatig bijdoen. Het is echter niet per definitie de standaard. Ook bouwen we als webdevelopers over het algemeen websites en geen besturingssystemen. Waarom je een blauw scherm hebt of waarom je computer niet meer opstart is voor ons dus vaak ook een raadsel. Het antwoord op je vraag halen we dus meestal, net als jij, gewoon van Google.

Elke webdeveloper kan heel goed rekenen. Minimaal in het bezit van een Masters-degree in de hogere wiskunde.

Het idee dat een webdeveloper, of welk type programmeur dan ook, altijd heel goed kan rekenen is vaak helaas niet waar. Hoewel het er op TV en in films altijd uitziet alsof we ons de hele dag in een stortvloed aan cijfertjes bevinden is dit in het dagelijks leven heel anders. Uiteraard vinden er wel eens wat berekeningen plaats, maar over het algemeen is het ons doel om de computer het zware werk te laten doen. Wij geven eigenlijk alleen de instructies.

Webdevelopers zijn niet van nature beter in rekenen en wiskunde dan mensen uit andere beroepsgroepen. Ook wij hebben de stelling van Pythagoras waarschijnlijk voor het laatst gebruikt op de middelbare school. Daarnaast hoef je echt niet noodzakelijk een wiskundig genie te zijn om te kunnen programmeren. Alles is te leren! Bij het programmeren ligt de nadruk meer op logisch nadenken en de wil om je te blijven ontwikkelen.

We hebben ook niet voor niks een -al dan niet uitgeprint- spreuktegeltje aan de muur van het kantoor hangen. Wat er op staat?

We programmeren wel de hele bende bij elkaar, maar hoofdrekenen kunnen we niet.

En ook daar zit een kern van waarheid in.

Developers zitten alleen maar te typen. Lekker sociaal ook!

Hoewel developers in het dagelijks leven veel tijd besteden achter de computer betekent dit natuurlijk niet dat we daardoor geen aandacht hebben voor de wereld om ons heen. Het idee dat wij de hele dag alleen maar in stilte aan het typen zijn is in de praktijk niet helemaal waar. Programmeren is immers niet noodzakelijk een kwestie van zoveel- en zo snel mogelijk typen. Er wordt meer nagedacht en getest dan dat er lappen code op het scherm getoverd worden. Natuurlijk wordt er genoeg getypt, maar dit is echt niet het enige.

Omdat bij Gomotion het hele proces in-house verloopt, is er veel samenwerking tussen de collega’s. De front- en backend developers moeten samen met de designer zorgen dat het project tot een goed einde loopt. In samenspraak met de klant. Naast het programmeren is er dus veel overleg en komt ook het zakelijke gedeelte regelmatig om de hoek kijken.

Ook moet je niet vergeten dat er naast het overleg en het praten over ons werk, genoeg ruimte is voor leuke gesprekken en flauwe grappen. Daarnaast zijn wij niet vies van een potje tafeltennis tussen het programmeren door om even een rustmomentje in te lassen.

Hacken. Dat kunnen ze ook.

Als iemand in een serie of een film in de ICT werkt, is deze voornamelijk bezig met hacken. De cijfers en lettertjes vliegen ze om de oren, net alsof ze zich in de Matrix bevinden. Even snel een database hacken om wat gegevens op te halen. Makkelijk, toch?

In de echte wereld werkt dit echter niet zo. Webdevelopers -en andere programmeurs- kunnen over het algemeen niet hacken. Uiteraard zijn er developers die zich misschien in hun vrije tijd hobbymatig bezig houden met ethisch hacken, maar ook dit is niet de standaard.

Het spreekt voor zich dat wij als developers op de hoogte zijn van de beveiligingseisen waaraan een website moet voldoen. En dus ook weten wat er mis kan gaan als dit niet goed geregeld is. We besteden dan ook extra aandacht aan het faciliteren van een goede beveiliging in onze websites, onder andere door het gebruik van een framework zoals Laravel.

Maar nee, we kunnen de Facebook-pagina van je vriend niet hacken en de website van je concurrent offline halen gaat ook niet. Wij houden ons liever bezig met het maken en verbeteren van websites dan het breken ervan.

Een website maken is niet zo moeilijk; Morgen klaar, toch?

Een veelvoorkomende misvatting is dat het maken van een website een kort en eenvoudig proces is. Twee middagjes typen en dan is ‘ie wel af, toch? Op zich is het ook niet heel gek dat mensen dit beeld hebben gekregen. Regelmatig komen er reclames voorbij die beweren dat je binnen tien minuten “een goede webshop in elkaar kunt zetten”. In de praktijk werkt dit echter niet zo.

Hoewel je prima gebruik kunt maken van WordPress-templates en drag-and-drop systemen om een website op te zetten, is dit voor ons geen optie. We willen geen websites maken die lijken op 200 anderen en waarvan de veiligheid niet te garanderen valt. Gomotion bouwt websites op maat. We besteden extra aandacht aan het uiterlijk, de functionaliteiten en de veiligheid van de website. We zorgen dat jij je doelstellingen kunt behalen met je website.

Op deze manier kunnen we de kwaliteit van je website garanderen. Tegelijkertijd zorgt dit wel voor een langere ontwikkeltijd. En hoewel er in sommige gevallen best ruimte is voor een spoedklus, laat over het algemeen al het goede op zich wachten.

Meer dan dat

In de meeste opvattingen over de development wereld kunnen we ons best vinden, tot op bepaalde hoogte. Toch is niet alles wat het lijkt. We kunnen veel, maar toveren kunnen we niet. Althans..

Gomotion tovert graag een lach op je gezicht met een snelle, functionele en gestroomlijnde website. Benieuwd geworden naar ons werk en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje bij onze cases!

Als je overtuigd bent of met ons in contact wilt komen, dan kan dit door ons te bellen op 010 591 00 81 of te mailen naar hallo@gomotion.nl. We horen graag van je!

Om tot de kern van de waarheid te komen, moet je soms vragen stellen. Maar misschien liever niet op een verjaardag.