Tech

Waarom wij Laravel gebruiken

Tijd is kostbaar. Er is nooit genoeg van en iedereen is op zoek naar dat ene beetje extra. Dit geldt natuurlijk voor vrijwel elk aspect van het leven, maar op zakelijk gebied werkt het toch nét een beetje anders. In zakelijk opzicht is tijd namelijk geld. Of je nou producten verkoopt of een dienst verleent; je wilt voorkomen dat je tijd steekt in iets wat eigenlijk nergens goed voor is. Voornamelijk dubbel werk is dan ook uit den boze.

Zo heb je misschien met behulp van je website net iemand blij kunnen maken met één van de producten die je verkoopt. Vol vertrouwen stap je naar het magazijn om dit product te verpakken en voor te bereiden voor transport. Net als je dat laatste stukje tape afknipt, loopt één van je collega’s binnen met een doos onder zijn arm die wel heel erg lijkt op die van jou. Juist. Precies dezelfde bestelling, netjes ingepakt en klaar voor verzending. Verspilling van de tijd, toch?

Dat kan niet de bedoeling zijn.

Ook wij als developers zijn er enorm bij gebaat als wij overbodige werkzaamheden achterwege kunnen laten. Voornamelijk dubbel werk. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al een oplossing is gevonden voor een probleem? Gelukkig zijn veel developers dit met ons eens en besluiten dan ook vaak om te kiezen voor een framework; in ons geval Laravel.

Door een framework te gebruiken, zorgen we ervoor dat we goed voorbereid te werk gaan en op veel vlakken extra werk kunnen uitsparen. We maken het ontwikkelproces hiermee zo gemakkelijk mogelijk, maar wel met een specifieke reden. Op deze manier kunnen wij ons er namelijk op richten om nét dat extra stapje te kunnen zetten voor onze klanten; precies zoals ze van ons gewend zijn.

Maar... wat is nou precies een framework en waarom heeft Gomotion voor Laravel gekozen?

Een sterk geraamte

Een framework wordt gebruikt als de spreekwoordelijke fundering waarop een project, zoals een website, wordt gebouwd. Een geraamte als het ware, dat door de developer verder wordt uitgebouwd. Door een framework zoals Laravel te gebruiken, krijgen we toegang tot een hoop herbruikbare functionaliteiten die geschreven zijn in de programmeertaal waarop het framework is gebaseerd.

Deze functionaliteiten zorgen ervoor dat ons als developers een hoop overbodig, dubbel werk bespaard blijft: we hoeven deze nu niet voor elk project opnieuw te schrijven. Niet alleen besparen we hiermee kostbare tijd, ook voorkomt dit de verwarring die kan ontstaan tussen collega’s. We maken immers allemaal gebruik van dezelfde basis. Dit biedt ons als developers een bepaalde houvast en structuur; iets wat in het framework zelf nog verder wordt uitgebreid.

Bij Gomotion hebben we gekozen voor Laravel. Maar waarom? We lichten graag de voordelen toe die Laravel met zich meebrengt.

/imagecache/lg/uploads/2020/06/close-up-of-computer-keyboard-249203.jpg

De kracht van de community

Gebruik maken van een populair en veelgebruikt framework is al een behoorlijk voordeel op zich. Dit betekent namelijk dat er veel gebruikers zijn en dat er over het algemeen al van alle kanten aan het framework is getrokken om het onderste uit de kan te halen. En laat dit bij Laravel nou ook het geval zijn.

Doordat er zo veel mensen gebruik maken van het Laravel-framework, is er ook veel aandacht besteed aan de bijbehorende -en omvangrijke- documentatie. Dit zorgt er mede voor dat developers die bekend zijn met een soortgelijk framework dus snel kunnen omschakelen naar Laravel.

In de grote -en nog altijd groeiende- community wordt er ook doorgaans veel informatie gedeeld tussen developers. Als je tijdens het ontwikkelen dus ergens tegenaan loopt, dan is hulp vaak maar een paar klikken van je verwijderd. Door de kracht van de community in te zetten, besparen we een hoop tijd. In plaats van dingen proberen, kunnen we dingen doen. Een goed hulpmiddel is bijvoorbeeld de zogenaamde Laracast; een serie video’s waarin regelmatig diverse onderdelen van het Laravel-framework worden toegelicht ter ondersteuning.

Goede mix van front- en backend

Omdat Laravel gebruik maakt van een zogenaamde MVC-structuur, wordt het scheiden van het visuele- en technische gedeelte enorm aangemoedigd. Dit zorgt voor een gestructureerde werkwijze en houdt alles goed overzichtelijk voor alle betrokkenen. Dit principe zou in sommige gevallen beperkingen met zich mee kunnen brengen, maar Laravel heeft ook hier een goede oplossing voor.

Zo hebben websites die gebruik maken van dynamische data toegang nodig tot de functionaliteiten en data die voornamelijk in het technische gedeelte van de site worden vastgesteld. We willen bijvoorbeeld het aantal producten dat we op voorraad hebben bijwerken als er een aantal van deze producten wordt verkocht. Zoals op de website van Droomvlucht.

Door gebruik te maken van de Blade Templating Engine worden developers in staat gesteld om het technische gedeelte van de website te combineren met het visuele gedeelte, zonder het overzicht te verliezen. Doordat de Blade Templating Engine de bestanden niet letterlijk samenvoegt maar meer met verwijzingen werkt, wordt er niet afgedaan aan het overzicht en blijft alles netjes gescheiden. Door onze code te isoleren in aparte bestanden, wordt dubbel werk voorkomen. De eenvoudige schrijfwijze van de Blade Templating Engine zorgt voor korte en overzichtelijke code.  

Werken met databases

Om het werken met databases gemakkelijker te maken, heeft Laravel Eloquent ontwikkeld; een soort laag die om de gebruikelijke database-technieken die developers gebruiken heen zit. Het stelt ons in staat om gemakkelijker met databases te werken door het gebruik van zogenaamde models. Door deze models in te zetten gaat er minder tijd zitten in het communiceren met de database. Eloquent doet voornamelijk veel achter de schermen om dubbel werk te voorkomen en geeft ons de ruimte om meer tijd te besteden aan dat stapje extra om kwaliteit te kunnen garanderen.

Daar stopt het echter niet: naast Eloquent maakt Laravel ook gebruik van zogenaamde database migraties. Met behulp van deze database migraties kunnen developers de database op een gemakkelijke manier aanpassen, op een globaal niveau. Ook versiebeheer van de database wordt mogelijk gemaakt met deze migraties. Als er dus iets fout gaat, kunnen de wijzigingen aan de database weer gemakkelijk ongedaan gemaakt worden. Dit scheelt weer extra werk: we hoeven namelijk niet opnieuw te beginnen.

Er is niets zo nutteloos om datgene wat eigenlijk niet gedaan zou moeten worden, efficiënt te doen.

Authenticatie en veiligheid

Laravel wordt standaard geleverd met een login-systeem. Het schrijven van een login-systeem kost veel tijd en het blijft altijd een uitdaging om te zorgen dat zo’n systeem echt -maar dan ook écht- waterdicht is. Veiligheid is voor Gomotion één van de belangrijkste punten van een website. Wij vinden dan ook dat dit 100% in orde moet zijn. Het systeem dat Laravel hiervoor aanlevert is voorzien van een uitmuntende beveiliging en fungeert dus als de perfecte basis. 

Bij Gomotion stellen wij hoge eisen op het gebied van veiligheid; eisen waar Laravel aan voldoet. Zo is Laravel uitgerust met moderne beveiliging tegen veel voorkomende aanvallen zoals CSRF-aanvallen, XSS-aanvallen en SQL Injections. Het onderhoudsteam van Laravel is er daarnaast altijd snel bij als er nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt door leden van de community.

Door de versie van Laravel up-to-date te houden, ben je zeker van de nieuwste vorm van beveiliging. Zo draait de website van Lelie Zorggroep op Laravel 7, de meest recente versie. Deze site profiteert hierdoor van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online veiligheid.

Kwaliteit blijft gewaarborgd

Overbodig werk doen is verspilling van kostbare tijd. Een framework kan ons als developers helpen dit in de kiem te smoren. Wij zijn van mening dat Laravel zich onderscheidt op dit gebied. Benieuwd geworden wat Gomotion nou precies onderscheidt van de rest? Neem dan eens een kijkje bij onze cases!

Als je overtuigd bent, dan horen wij natuurlijk graag van je. Neem direct contact met ons op via de e-mail op hallo@gomotion.nl of bel ons op 010 591 00 81. Dan helpen we je graag op weg met een snelle, functionele en gestroomlijnde website naar jouw smaak.

Liever een stapje richting de zee met een emmer vol met water, of een stapje richting een nóg betere website met de Gomotion-kwaliteitsgarantie? Wij kiezen zelf liever voor het laatste.