Design

Wireframing: waarom dit voor jouw website zo belangrijk is

Het eind is in zicht. Na een lange reis ben je bijna op je bestemming aangekomen. Het was een hele onderneming, maar je hebt aardig doorgestapt. Het behalen van je doelen ligt eindelijk binnen handbereik. Je hebt de route van te voren goed uitgestippeld en je volledige checklist afgewerkt, nog vóór vertrek. Toch? Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk.

Met de kaart in je hand loop je verder richting je bestemming als je plotseling iets opvalt. “Zuid?”, vraag je je hardop af. “Maar ik moet in het noorden zijn!”. Na wat rommelen met de kaart kom je tot de vervelende conclusie die niemand wil horen: je hebt de kaart ondersteboven gehouden. De wereld op z’n kop! Klaarblijkelijk heb je je bestemming tóch niet bereikt. Je hebt je doel -letterlijk en figuurlijk- uit het oog verloren.

Of je eindbestemming nou een ver tropisch oord is of de afsluiting van een goed fiscaal jaar; een goede voorbereiding geeft je iets om onderweg aan vast te kunnen houden. Door je te laten leiden door een spreekwoordelijke rode draad die je van te voren zelf gesponnen hebt, kun je verrassingen onderweg voorkomen. Je houdt je doel in het oog. Je mijdt de verkeerde afslagen en kunt je op een prettige manier van A naar B manoeuvreren.

Met de stroom meezwemmen is immers prettiger dan er tegenin.

Ook tijdens de ontwikkeling van jouw website kan een duidelijk stappenplan dezelfde voordelen bieden. Door het hele ontwikkelproces goed voor te bereiden voorkom je verrassingen onderweg. Je kunt je blijven richten op je doel. Maar.. is er een manier om dit te bewerkstelligen zonder het proces helemaal vast te leggen? Je wilt toch ook enige speling behouden om snel te kunnen schakelen als dit nodig is. Bij Gomotion zijn wij van mening dat het gebruik van een wireframe de oplossing is. Wat een wireframe is en waarom je dit wilt integreren in het ontwikkelingsproces van jouw website, lichten we natuurlijk maar al te graag toe.

Een rode draad

Een wireframe is, kort samengevat, een overzicht van alle functionaliteiten waaruit jouw website uiteindelijk zal gaan bestaan. Deze wordt aan jou als opdrachtgever gepresenteerd in de vorm van een schets. Het doel van deze schets is het creeëren van een duidelijk overzicht van alle functionaliteiten, waar deze geplaatst zullen worden en hoe deze er ongeveer uit zullen komen te zien.

Één van de voordelen hiervan voor jou is dat je vroeg in het ontwikkelproces een globaal beeld krijgt van het uiteindelijke resultaat waar je naar toewerkt. Door een wireframe te maken wordt de functionele flow van de website zichtbaar gemaakt. Iets wat weer gebruikt kan worden als basis waarop de website wordt gebouwd. Een wireframe dient eigenlijk als vertrekpunt van je reis en tevens als routeplanner. De reis naar succes kan beginnen!

Het ontwikkelproces in een notendop

Maar hoe verloopt deze reis eigenlijk in zijn algemeenheid? Dit begint met het bespreken van de wensen van de opdrachtgever, waarbij de nadruk ligt op de doelstellingen van de website. Dit dient namelijk als uitgangspunt van het wireframe dat volgt uit dit overleg. Zodra de doelstellingen duidelijk zijn, beginnen wij met het uitwerken van dit wireframe. Alle pagina’s waaruit de website komt te bestaan, krijgen hierdoor een invulling op het gebied van functionaliteit. Dit hebben wij bijvoorbeeld ook gedaan tijdens de ontwikkeling van de website voor Lelie Zorggroep.

Nadat de opdrachtgever het wireframe heeft ontvangen, is er ruimte voor overleg. Beide partijen worden voorzien van de nodige constructieve feedback; iets wat het uiteindelijke resultaat van de website ten goede komt. Nadat iedereen het eens is over de invulling van de website, kan er begonnen worden aan het daadwerkelijke design.

Zoals je ziet is het wireframe het begin van onze rode draad. De uiteindelijke website is het einde van het touwtje. 

Een wireframe zorgt voor een focus op de doelstellingen en geeft ons een basis om vanuit te gaan werken. 

Back to basic

Het is belangrijk om het doel dat je met de website hebt, je eindbestemming, goed in de gaten te houden. Een mooie website is natuurlijk belangrijk, maar als deze niet de resultaten behaalt die je voor ogen had, blijft er weinig over om enthousiast over te zijn. Door een wireframe in het ontwikkelproces te verwerken, zorg je ervoor dat je het doel niet uit het oog verliest. Er is geen sprake van afleiding door randzaken.

Een wireframe is immers slechts een schets van de functionaliteiten van jouw website. Het design is in deze fase nog niet relevant en wordt dan ook achterwege gehouden. Of een bepaalde kleur nou wel of niet naar je smaak is, doet op deze manier niet af aan de flow en structuur die de website dient te behouden. Je kunt je niet ergeren aan een lettertype dat je niet zo mooi vindt en ook slechte afbeeldingen brengen je niet van de wijs. Je blijft gefocust op je doelstelling. Zoals het hoort.

Samenwerken als professionals

Het wireframe biedt overigens ook de mogelijkheid tot sparren; iets wat enorm van belang is tijdens het maken van een website met specifieke doelstellingen. Door als opdrachtgever en developers te kunnen sparren komen eventuele pijnpunten naar voren en kunnen deze in een vroeg stadium in de kiem gesmoord worden. Zo ook pijnpunten die de andere partij misschien nog niet had overzien.

Door deze samenwerking kunnen alle eventuele problemen snel worden aangekaart. Deze zijn vaak al opgelost nog voordat er met het daadwerkelijke bouwen van de website wordt begonnen. Dit scheelt tijd en frustratie; iets wat we willen voorkomen als we de focus willen behouden. We willen met de stroom mee.

Op deze wijze wordt de website net zo lang gekneed tot het beste resultaat bereikt wordt. Tot alle doelstellingen kunnen worden behaald. Wij zijn van mening dat we alleen samen alle plooien op deze manier kunnen gladstrijken.

Veerkrachtig proces

Hoewel het gebruik van een wireframe zorgt voor een stevige basis, betekent dit niet dat er geen ruimte voor speling is. In tegendeel juist! Één van de bijkomstigheden van het gebruik van een wireframe is dan ook dat er veel mogelijkheden zijn om van richting te veranderen. Het overleg voor- en na het opzetten van het wireframe levert veel feedback op aan beide kanten; feedback die vaak nieuwe inzichten geeft.

Door het wireframe in te zetten als basis, -een vertrekpunt voor je reis richting succes-, maak je volop gebruik van deze nieuwe inzichten en voorkom je vervelende situaties. Want hoe vervelend is het om tijdens- of na het bouwen van de website tegen dingen aan te lopen die eigenlijk niet zijn zoals je had gewild?

Door onze agile-werkwijze kunnen we alle kanten op. Zo staan wij altijd klaar om in te springen op aanvullende wensen die jij als opdrachtgever hebt. Vooral als er nieuwe inzichten ontstaan uit het gebruik van het wireframe. Door dit wireframe veelvoudig aan te passen en te blijven gebruiken, kan het veranderen van de richting die het project opgaat nooit een probleem zijn. Alles voor het beste resultaat, nietwaar?

Van A tot Z

Je wilt een vliegende start maken met je website. Door een wireframe in het ontwikkelproces van jouw website te integreren, krijg je de ruimte voor een flinke aanloop. Een aanloop voor jouw reis richting succes. Bij Gomotion zijn wij altijd druk bezig om onze klanten beter te helpen functioneren en hebben daarbij ook nog eens ervaring in het maken van wireframes. Wij doen dit ook graag voor jou, met behulp van een strakke, functionele en gestroomlijnde website. Nieuwschierig geworden naar onze websites? Bekijk dan eens onze cases!

Als je overtuigd bent, dan horen wij graag van je! Neem snel contact met ons op via de e-mail op hallo@gomotion.nl of bel ons op 010 591 00 81.

Alle wegen leiden naar Rome. Maar de reis richting Rome verloopt toch net wat soepeler als je met een sportwagen gaat in plaats van met de benenwagen.